A Híd túl messze van?

Szigetmonostor a hazai média mindennapos szereplője. Rajtunk (is) múlik a Megyeri Híd átadása. Ez valóban így van, hiszen már hatodszor járt nálunk Dr. Csepi Lajos államtitkár. Mindenképpen egyezséget akar akart kötni velünk. Már a testületi tagok nagy részét keresztnevén szólította (pl.: Zsóka, Csabi). Testületi üléseket soha ilyen érdeklődés nem követte a lakosság részéről, mint manapság. Megoldásokat keresünk. Híd, kompenzáció, településfejlesztés. Nap mint nap használt szavak. A szavak jelentését ismerjük, de a fogalmával, jelentésével jelentőségével nem biztos, hogy tisztában vagyunk. Unalomig ismételjük ezeket a szavakat már nem létező pénzt költenek egyesek, de a beszéden kívül semmit nem teszünk. Testületi ülésen mondtam, amely felháborodást keltett: ez a település alkalmatlan a beígért 2 milliárd, azaz kétezer-millió forint elköltésére. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy ennek mi a realitása.
Településünknek nincs sem rövid távú, sem hosszú távú fejlesztési terve. Természetesen címszavak vannak, de ezekkel sokra nem megyünk.
Nem értem! És semmilyen normális ész érv nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mire jó a Határcsárdai gyalogos híd, azon túl, hogy jó esetben a Dunán hajózva esztétikai élményt nyújt. Ha valami kidobott pénz, akkor ez bizony az. Egészen biztos, hogy nincs arányban az ár a használati értékkel. Gondolják el valaki akár az ófaluból akár Horányból kibiciklizik vagy kisétál (6km), és átmegy majd a hídon eljut a Határcsárdához. Átment és akkor mi van? Várja a buszt, hogy bejusson Szentendrére orvoshoz vagy tovább a fővárosba dolgozni. Szentendre már szinte a nevünkben akar tárgyalni, létrehozva a be nem jegyzett M0 egyesületet, melybe tudomásom szerint Budakalász mint kitaláló már be sem lépett. Budakalász járja a saját útját és úgy tűnik sikerrel és megfelelő jogi háttérrel. Miért Szentendréhez ragaszkodunk aki saját érdekében mindenkin, így Szigetmonostoron is, keresztül gázol. Nekünk természetes szövetségesünk Budakalász lenne.
Sem a Polgármester, sem a képviselő-testület nem látja vagy nem akarja látni ezt a lehetőséget ami előtt állunk. Emberek! Nem az a lehetőség, hogy az iskolára szerezzünk néhány tízmillió Ft-ot vagy a romokban lévő Faluházba pumpáljunk bele. Nem ettől lesz boldog a szigetmonostori polgár! A testület nem akarja tudomásul venni a lakosság akaratát. A képviselői indítványt leszavazva, most az állampolgári kezdeményezést vizsgálja. A vizsgálat tárgya nem az önvizsgálat, hanem az, hogy lehet-e fogást találni a benyújtott kérelmen.
Én is úgy gondolom, hogy fölösleges procedúra lenne a népszavazás, akkor ha mindenki a választási ígéretét be akarná tartani. Jelen pillanatban az a hasonlat jut az eszembe, hogy ez olyan, amikor a kutyát szobatisztaságra akarja szoktatni a gazdája és a piszkába dugja a kutya orrát. Most Szigetmonostor lakóssága a „gazdi” a kutyát a fantáziájukra bízom, a piszok meg adott.
Mit tehetünk: Szerintem egyszerű, hiszen a kormány ezt a puhított testületi javaslatot sem fogja elfogadni, jogi út lehetőségét lebegtetni. Egyszerűen harcolni nem csak az igazunkért, hanem hogy az állam a saját maga szabta törvényeket határozatokat tartsa és tartassa be.
A történet minket érint, de tessék tudomásul venni, hogy nem csak rólunk szól, hanem arról, hogy 1999 óta az állam a hatóságok és nem utolsó sorban Szentendre nem jogszerűen járt el.
Igen, ha tényszerűen fogalmazok, akkor törvényesség helyreállításának során Szigetmonostor nyertes lehet. Az igazi nyereség az, hogy az értékek megtartása mellett fejlődhetünk, és nem az, hogy néhány akár milliót (akár százmilliós nagyságrendben ) elkacsázzunk. Ha a település és a sziget megközelíthető, akkor mondjuk verseny helyzet alakulhat ki az oktatásban, és a tehetséges fiataljaink még jobban megállják a helyüket a továbbtanulásban és később az életben. Andre Kosztolány (aki magyar származású tőzsdeguru volt) azt mondta a legjobb befektetés a gyermekeink képzése. Ha semmi másban nem értünk egyet csak ebben, akkor már legitimitást adunk a fejlődésnek.

A cikk írása után történt: Az ügydöntő népszavazási kérelem pozitív elbírálása megtörtént, most a fellebbezési időszakot éljük, és utána kezdődik az aláírásgyűjtés.

Köszönet nyilvánítás

A Horányért Egyesület aláírásgyűjtést rendezett 2008. június 14-én a horányi Piac éren, hogy a Szentendrei sziget legyen szélsőségektől menetes, legyen a „Béke szigete”. A hitelesített jegyzőkönyv alapján 131 aláírás gyűlt össze, és 6 db e-mail érkezett. Ezúton köszönjük azoknak, akik szombat délelőtt eljöttek és aláírtak, illetve a véleményüket is elmondták. Volt aki gitárral érkezett és az aláírás ideje alatt, zenélt mindenki örömére. A Piac tér, az Agóra kávézó előtt terület szenvedélyesen vitatkozó beszélgető emberektől volt hangos. Az együttgondolkodás tényét bizonyítja, hogy józan megfontolt emberek politikai hovatartozástól függetlenül egyet értettek céljainkkal, Szigetmonostortól Tahitótfaluig. Köszönjük!

Nádas Zsolt
(2008)