Éves beszámol 2005

November, december a ködök hónapja. Ha köd akkor komp. Ez a szókapcsolat – miről mi jut eszembe – komoly fejtörést okozhat Csernus doktornak. Ami egy pszichológusnak komoly diagnosztikai problémát okoz, nekünk ez mindennapos probléma. Szigeti lét mindennapi pszichodrámája, hogy jutunk ki a szigetről. A dráma szereplői az utazóközönség, matrózok, a komp üzemeltetője és mindezek „családtagjai”.
A vélemények megoszlanak. Alapvető probléma az, hogy ezt a közlekedési formát kinőttük. A komposokkal kötött szerződések elfogadás előtt vannak.
Rudas Úr megkereste a Horányért Egyesületet, hogy ezen az áldatlan állapoton próbáljunk változtatni. Első lépésként a menetrendet a Szigeten kívüli tömegközlekedéshez próbáljuk közösen igazítani. Alapvető szempontnak a Szigetről való kijutás megbízhatóságát tartjuk, különös tekintettel a megnövekedett gyalogosforgalomra. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenkinek jó megoldás nincs. A kísérleti jelleggel kialakított menetrend döccenőkkel, de elkezdett működni.
Lezajlott a közmeghallgatás. A közmeghallgatásra készülve az önkormányzati hirdetményeken kívül a Horányért Egyesület a saját tábláin, illetve tagjainak levélben vagy e-mailben küldött meghívót és tájékoztatót. Munkánk eredményes volt, mert sokan eljöttek.
Mit tettünk 2005-ben?
A közelgő évvége általában a számvetés időszaka. Mint a Horányért Egyesület elnöke az Egyesület munkáját én is értékelem:
Ez évben vendégünk volt
– Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője, aki beszámolt a térség jelenéről, lehetőségeiről, jövőjéről.
– Papp István körzeti megbízott beszámolt a település közbiztonságáról, betörésekről szabálysértésekről, tanácsokat adott a vagyonvédelemre, értékeink megőrzésére.
Megtartottuk a szokásos majálisunkat és vendégül láttuk tagjainkat, szimpatizásainkat.
Az Egyesület vezetősége többször tárgyalt a komp közlekedés problémáiról a tulajdonossal. Fórumot szerveztünk augusztus utolsó szombatján Közmeghallgatás előtt… címmel, ahol is jelen voltak képviselők, Polgármester Úr, valamint a település Főépítésze Gubán Sándor Úr.
Két pályázaton indultunk és az egyiken nyertünk, melynek köszönhetően egy kicsit későn ugyan, de Horányban is volt parlagfűirtás.
A piactéren kővázákat helyeztünk el és virággal beültettük.
Egyesületünk tárgyalásokat folytat a Fővárosi Vízművekkel egy együttműködési megállapodás létrehozásával kapcsolatban, melynek első akciójaként a Római Őrtorny régészeti rekonstrukcióját szeretnénk megvalósítani és látogathatóvá tenni.
Tardijainkon és pályázati pénzen kívül támogatott minket 100.000,- Ft-al Dr. Tóth István ügyvéd úr is.
Az idén is együtt működtünk a Faluszépészeti Egylettel, és a jövő év elején megoldódnak az utcanévtábla problémák is, melynek elhelyezésében segítségünket felajánlottuk.
Támogattuk László Zoltán maratoni futót, aki csapatával korosztályos győzelmet aratott a Bécs-Budapest Marathón futóversenyen.
Ez történt a teljesség igénye nélkül a Horányért Egyesületben 2005-ben.
Végezetül, mint e rovat indítója, szeretnénk Békés Karácsonyt és Boldog újévet kívánni minden Kedves Olvasónak, és remélem, hogy a 2006-os év is lehetőséget ad majd Szigetmonostor fejlődéséhez, szépüléséhez. Ehhez is kívánok kitartást, elszántságot és legfőképpen jó egészséget.